EP schválil doporučení v boji proti daňovým únikům

14.12.2017
Euroskop, čtk

Evropská unie pokročí v boji s daňovými úniky a praním špinavých peněz, pokud budou země zveřejňovat identitu majitelů firem a banky začnou efektivně spolupracovat s úřady. Vyplývá to z doporučení výboru vyšetřujícího kauzu takzvaných Panamských dokumentů, které včera schválili poslanci Evropského parlamentu.

Výbor rok a půl analyzoval příčiny a okolnosti stavu, který umožňuje firmám či vlivným jedincům ukrývat své příjmy v daňových rájích, čímž připravují země, v nichž fakticky podnikají, o miliardy eur ročně.

Poslanci včera podpořili jeho doporučení, mezi něž patří například stanovení jednotné definice daňových rájů či lepší ochrana takzvaných whistleblowerů. „Potřebujeme definovat, co je ještě férová nízká daň a co již jsou daňové úniky,“ prohlásil předseda výboru Werner Langen.

Někteří zvláště levicoví poslanci se snažili prosadit pozměňovací návrh, jenž by doporučoval sjednocení evropské minimální daně, pravice však tuto úpravu zablokovala.

Niedermayer: chyběla politická vůle

Poslanci ocenili, že unijní země se po zveřejnění Panamských dokumentů a dalších podobných kauz začaly problematikou daňových úniků zabývat. „Je to totiž především politická vůle, která doposud blokovala snahy o reformy daňových systémů a o jasnou politiku proti daňovým rájům,“ uvedl Luděk Niedermayer (TOP 09), který dohlížel na text doporučení za lidoveckou frakci.

Zveřejnění Panamských dokumentů, jejichž odhalení vedlo loni na jaře k ustavení vyšetřovacího výboru EP, odhalilo daňové machinace řady vlivných lidí z různých zemí EU. Vedlo k rezignaci některých politiků, například islandského premiéra Sigmundura Gunnlaugssona či španělského ministra průmyslu Josého Manuela Sorii.

Potřeba je hlavně zveřejňovat jména skutečných majitelů firem

Podle zprávy napomáhají daňovým únikům banky, které neupozorňují na podezřelé operace, i prostředníci, kteří svým klientům vědomě pomáhají připravovat státní pokladny o velké peníze.

Zpráva rovněž popisuje nedostatky, které dosud mají členské země ve vzájemné spolupráci v řešení daňových úniků. Řada z nich má značné rezervy v přístupu ke zveřejňování skutečných majitelů skrývajících se za nastrčené firmy.

Podle zpravodaje návrhu Petra Ježka (ANO) z klubu liberálů je těžké najít zemi, která by byla zcela bez chyby, s nedostatky se potýká i Česko. „Dobrý ukazatel je to, jak daná země udělá otevřený registr (majitelů firem), tam patřila Česká republika k těm restriktivnějším, “ řekl ČTK Ježek, který doufá, že se i s pomocí doporučení výboru podaří docílit povinného zveřejňování majitelů firem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek