Bulharsko zadrželo gang podezřelý z pašování migrantů

19.12.2017
Euroskop, čtk

Bulharské úřady zadržely gang, který je podezřelý z pašování migrantů z Iráku, Íránu a Sýrie do Evropy. Jen za přepravu z Turecka do bulharské metropole Sofie zaplatili migranti 2000 eur (asi 51.400 Kč) za osobu. S odkazem na bulharskou prokuraturu o tom včera informovala agentura Reuters.

Gang tří Kurdů a čtyř Bulharů byl obviněn z pašování lidí poté, co údajně přepravil migranty z Turecka do Srbska a Rumunska, které s Bulharskem sousedí. Migranti se podle bulharské prokuratury chtěli dostat do západní Evropy. Po jednom z obviněných členů gangu policie stále pátrá.

Jihovýchodní Evropa byla v roce 2015 pro více než milion migrantů z Blízkého východu a Afriky tranzitním místem. Mnoho z těchto lidí prchalo před konfliktem v Sýrii. Jen malý počet z nich však zůstal v Bulharsku, které je nejchudší zemí EU. Většina migrantů si přála odcestovat do bohatších států jako je například Německo či Švédsko.

Bulharsko na hranici s Tureckem postavilo plot a posílilo pohraniční kontrolu s cílem zabránit nekontrolovaným přechodům přes hranici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek