Německo dobrovolně opustilo dvakrát méně migrantů než loni

21.12.2017
Euroskop, čtk

Německo letos dobrovolně opustilo téměř dvakrát méně migrantů než loni, a to přesto, že podpora dobrovolných návratů do země původu je jednou z priorit vlády. Zatímco loni spolkovou republiku s finanční podporou úřadů do konce listopadu opustilo 50.759 migrantů, letos jich za stejné období bylo jen 27.903. S odvoláním na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) o tom informoval deník Die Welt.

Do Německa od začátku roku 2015 přišlo zhruba 1,38 milionu žadatelů o azyl. Řada z nich ale ve spolkové republice nedostane azyl, ani status uprchlíka nebo doplňkovou ochranu, a měli by se proto vrátit do země původu.

Vláda kancléřky Angely Merkelové si zvýšenou návratnost odmítnutých žadatelů o azyl vytkla za jeden ze svých cílů, naplňovat se jí ho ale podle aktuálních čísel příliš nedaří. Vedle dobrovolných návratů se totiž letos podle všeho nezvýší ani počet nedobrovolných deportací. Loni jich za celý rok bylo 25.375, letos do konce listopadu 22.190.

Ministerstvo vnitra pokles dobrovolných návratů vysvětluje tím, že rok 2016 byl výjimečný, protože se vrátila řada migrantů do balkánských zemí. Do zemí mimo Evropu je návratnost většinou výrazně nižší.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek