Ve Středozemním moři bylo zachráněno přes 250 migrantů

27.12.2017
Euroskop, čtk

V centrální části Středozemního moře bylo před dvěma dny zachráněno ze třech různých plavidel přes 250 migrantů. Oznámila to italská pobřežní stráž. Na záchranné operaci se podle ní podílely dvě lodi, z nichž jedna patří nevládní organizaci.

Počet uprchlíků, kteří dorazili z Libye do Itálie, klesl v období od letošního července do listopadu meziročně o 67 procent, když libyjská pobřežní stráž za podpory Evropské unie zintenzivnila dohled nad svými vodami. Stále více migrantů vrací zpět do Libye.

Spolupráci EU a Libye na omezení migrace však kritizuje jako nehumánní vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International uvedla, že libyjská pobřežní stráž a tamní úřad pro boj s nelegální migrací porušují lidská práva a jsou zapleteny do obchodu s lidmi.

OSN minulý týden začala migranty letecky transportovat do Itálie z libyjských zadržovacích táborů, v nichž panují podle humanitárních organizací kruté podmínky. Přesuny se týkají lidí, na které se vztahuje právo na azyl, především žen, dětí a starších lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek