Dánsko loni zaznamenalo nejméně žadatelů o azyl za 10 let

04.01.2018
Euroskop, čtk

V Dánsku loni požádalo o azyl nejméně lidí za posledních deset let. Informovalo o tom dánské ministerstvo pro imigraci a integraci, podle něhož loni počet žadatelů o azyl nedosáhl ani 3500. V roce 2015 požádalo o azyl v Dánsku 14.792 osob a v roce 2016 vzrostl počet žadatelů na 21.316. Podle dánské ministryně pro imigraci Inger Stöjbergové přispěla ke snížení jejich množství série 67 opatření, která vláda od migrační krize v roce 2015 přijala.

Mezi opatřeními byl i zákon umožňující konfiskaci majetku, jenž vyvolal kritiku ze strany obhájců lidských práv. Zákon umožňuje dánským úřadům odebírat žadatelům o azyl cennosti a hotovost nad 10.000 dánských korun (34.000 Kč) v rámci spoluúčasti na financování péče o imigranty.

„Nepochybuji o tom, že povědomí o našich přísných opatřeních týkajících se imigrace se rozšířilo i za našimi hranicemi, a to je přesně to, co jsme chtěli,“ uvedla Stöjbergová v prohlášení, z něhož citoval zpravodajský server The Local. „Vždy jsem byla přesvědčena, že uprchlíci zvažují sociální výhody, které nabízejí různé evropské země, a vláda nyní dánský obchod s dárkovým zbožím zavřela,“ dodala.

Migrační experti v minulosti zpochybňovali efektivitu takových opatření, jako bylo například zveřejnění podrobností z nového dánského azylového zákona v libanonském tisku v roce 2015.

Stöjbergová: K omezení migrace přispěla i dohoda s Tureckem

Ministryně Stöjbergová rovněž uvedla, že kromě zpřísnění dánských imigračních zákonů přispěla k omezení migrace také dohoda EU s Tureckem z roku 2016, která de facto uzavřela balkánskou trasu. Na základě této dohody migranti, kteří přijdou nelegálně do Řecka a nepodají si zde řádnou žádost o azyl nebo jim je taková žádost zamítnuta, jsou vraceni na turecké území.

„Doufám, že v příštích letech přijde do Dánska jen málo uprchlíků. Nejlepší způsob je pomáhat uprchlíkům, než se vydají na životu nebezpečnou cestu,“ podotkla Stöjbergová.

Celkem v Dánsku v roce 2017 požádalo o azyl 3458 lidí, pětatřiceti procentům z nich úřady žádost schválily, napsala tisková agentura Ritzau s odkazem na listopadové údaje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek