Loni o polovinu klesl počet imigrantů do Evropy

05.01.2018
Euroskop, čtk

Do Evropy se loni přes Středozemní moře dostalo výrazně méně migrantů než v roce 2016. Zatímco za uplynulých 12 měsíců dorazilo hlavně do Itálie, Řecka nebo Španělska podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) 171.635 migrantů, předloni jich bylo 363.504. Počet příchozích tak meziročně klesl o více než polovinu.

Zhruba 70 procent všech migrantů, kteří se ze severní Afriky či Blízkého východu přeplavili do Evropy, skončilo v Itálii, zbytek na evropskou půdu vstoupil ve Španělsku, Řecku a na Kypru.

Ve snaze překonat Středozemní moře a dostat se na starý kontinent zahynulo do 20. prosince loňského roku přinejmenším 3100 lidí.

Na celém světě přišlo podle statistiky IOM o život nejméně 5300 migrantů, oběti Středozemního moře tak tvoří podstatnou část této bilance. Ve srovnání s rokem 2016 je ale počet lidí, kteří zahynuli při útěku z vlasti, o třetinu nižší.

Mezi libyjskými a italskými břehy námořníci loni zachránili přes 20.000 migrantů, kterým hrozilo utonutí. Nejvíce práce měli v květnu, kdy pomohli v nouzi na moři téměř 4000 lidí.

Většina migrantů, kteří loni do Evropy připluli přes Středozemní moře, pocházela ze západní Afriky. Kromě nich pocházeli běženci nejčastěji z Bangladéše, Eritreje, Egypta, Súdánu, Maroka, Sýrie a Libye.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek