Štrasburský soud rozhodne o stížnosti Colloredo-Mansfeldové

11.01.2018
Euroskop, čtk

Evropský soud pro lidská práva má dnes ve Štrasburku rozhodnout o stížnosti Kristiny Colloredo-Mansfeldové proti České republice, jejíž soudy odmítly požadavky stěžovatelky na vydání mobiliáře renesančního zámku Opočno na Rychnovsku. Colloredo-Mansfeldová se chce domoci obnovy řízení s poukazem na to, že se jí nedostalo spravedlivého soudu.

Colloredo-Mansfeldová se toho samého domáhala u českého ústavního soudu, který to ale odmítl stejně jako v případě jejího bratrance Jeroma Colloredo-Mannsfelda. Český soud stížnosti zamítl v letech 2010 a 2012. Potomci šlechtického rodu se proto obrátili na štrasburský soud. Jerome Colloredo-Mannsfeld u něho získal zastání už předloni: soud pro lidská práva konstatoval, že české soudy porušily právo Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení a nedaly mu možnost reagovat na zásadní důkaz, na kterém založily svá negativní rozhodnutí. Štrasburský tribunál v tom spatřoval rozpor s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

Na základě rozsudku bude Colloredo-Mannsfeld podávat proti rozhodnutí českého ústavního soudu návrh na obnovu řízení tak, aby jeho nárok na vydání mobiliáře zámku Opočno mohly české soudy znovu řádně projednat.

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních zamítly. Jde o kolekci s tisíci položkami, mezi které patří například slavnostní kočár, 38 obrazů, dvě desítky svítidel či 223 věcí ze sbírky zbraní, lovecké trofeje nebo jídelní servisy. Památkáři hodnotu celé sbírky v minulosti odhadli na více než miliardu korun.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek