EU navrhuje stáhnout osm zemí z černé listiny daňových rájů

16.01.2018
Euroskop, čtk

Úředníci Evropské unie navrhli stáhnout osm zemí z takzvané černé listiny daňových rájů. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dokumenty, do kterých měla možnost nahlédnout. EU sestavila listinu loni v prosinci a v současnosti zahrnuje 17 zemí. Ti doporučili vyjmout ze seznamu Panamu, Jižní Koreu, Spojené arabské emiráty, Barbados, Grenadu, Macao, Mongolsko a Tunisko. Tyto země se podle nich zavázaly změnit svá daňová pravidla.

O návrhu mají jednat ve středu velvyslanci EU. Očekává se, že bude přijat příští týden na zasedání ministrů financí EU v Bruselu. Na seznamu by nadále měly zůstat Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallovy ostrovy, Namibie, Palau, Svatá Lucie, Samoa a Trinidad a Tobago.

EU má také takzvanou šedou listinu zemí, které zatím v daňové oblasti neplní požadavky EU, ale slíbily učinit patřičné změny. Zde je zahrnuto 47 zemí.

Problematiku daňových úniků a daňových rájů řeší Brusel již delší dobu. Téma nabralo novou intenzitu loni na podzim, kdy zveřejnění velké série dokumentů označovaných jako Paradise Papers ukázalo, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek