Itálie pošle do Nigeru 470 vojáků do boje proti pašování migrantů

18.01.2018
Euroskop, čtk

Řím vyšle vojenskou misi do Nigeru, aby zde bojovala proti terorismu a pašerákům lidí. Italská poslanecká sněmovna včera odsouhlasila i posílení vojenské přítomnosti v severní Africe, informovala agentura Reuters. Itálie zároveň stáhne část vojáků nasazených v Afghánistánu a Iráku.

Zaměření na Afriku plyne ze snahy Itálie zarazit proud migrantů směřujících přes Středozemní moře k italským břehům. Většina afrických běženců nejprve překročí africké státy v oblasti Sahelu a na plavbu do Evropy vyráží z Libye. Za poslední čtyři roky touto cestou italských břehů dosáhlo přes 600.000 běženců. V Sahelu, regionu prostírajícím se napříč Afrikou od východu na západ podél jižního okraje Sahary, leží i Niger.

Řím zde nasadí 470 mužů. Italové se přidají k americkým a francouzským vojákům, kteří prezidentu Mahamadouovi Issoufouovi pomáhají zajistit lepší kontrolu nad územím a hranicemi Nigeru, napsala agentura Reuters.

Na misi v Libyi přibude dalších 30 mužů, takže zde budou zhruba čtyři stovky italských vojáků. Řím vyšle i 60 mužů do Tuniska, kde má mise za úkol chránit hranice a bojovat proti terorismu. Počet italských vojáků v Afghánistánu bude oproti tomu snížen o polovinu na zhruba 750 mužů. Přibližně dvě stovky vojáků stáhne Řím z Iráku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek