EK: Apple dál dluží Irsku 16 miliard dolarů

19.01.2018
Euroskop, čtk

Americká společnost Apple bude muset i nadále uhradit celých zhruba 16 miliard dolarů (331 miliard Kč), které dluží na daních Irsku. Nic na tom nemění ani fakt, že v souvislosti s převodem peněz ze zahraničí do USA Apple slibuje, že v USA zaplatí na daních asi 38 miliard dolarů. Prohlásil to včera mluvčí Evropské komise (EK). Kvůli sporu o platbu daně poslala komise loni na podzim Apple k soudu.

Co se týče rozhodnutí z roku 2016, že Apple získal v Irsku nelegální státní podporu prostřednictvím daňových dohod s vládou, podle mluvčího se nic nemění. Komise tehdy uvedla, že suma, kterou má Apple Irsku zaplatit, může být snížena v případě, že ostatní země shledají, že Apple měl tržby místo v Irsku vykázat na jejich území, nebo pokud evropské dceřiné podniky Applu musely zaplatit vyšší daň mateřské firmě v USA.

Nynější oznámení firmy, že využije novou daňovou legislativu a do USA převede ze zahraničí peníze a zaplatí pak na daních jednorázově 38 miliard dolarů, nesplňuje podle mluvčího komise ani jedno z těchto kritérií.

Evropská komise v roce 2016 rozhodla, že Irsko řadu let poskytovalo Applu státní pomoc v podobě neoprávněných daňových výhod. Nařídila proto, aby Apple doplatil Irsku na daních 13 miliard eur plus úroky. Mluvčí irského ministerstva financí agentuře Reuters potvrdil, že Irsko je podle evropské legislativy povinno dlužnou částku vymáhat a že změny v právních předpisech v USA na tom nic nemění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek