Německo deportovalo 17 Afghánců

24.01.2018
Euroskop, čtk

Německo včera deportovalo dalších 17 Afghánců, kteří neuspěli s žádostí o azyl. S odvoláním na policii o tom informovala agentura DPA. Deportace do země, kde dál zuří konflikt mezi vládními silami a radikálním hnutím Tálibán, je v Německu značně kontroverzní. Neúspěšné žadatele o azyl včera Německo deportovalo také ve spolupráci s Rakouskem. Do Ruska podle agentury APA z Vídně letecky zamířilo celkem 35 jeho občanů, včetně několika Čečenců.

Letadlo se sedmnácti Afghánci večer odlétlo z Düsseldorfu a v Kábulu by mělo přistát ve středu ráno místního času. Původně mělo být deportováno až 80 osob. Do vlasti jich ale kvůli nemoci nebo právním námitkám na poslední chvíli zamířilo o poznání méně.

Proti deportaci u düsseldorfského letiště včera demonstrovalo zhruba dvě stě až tři sta lidí, které svolala iniciativa Afghanischer Aufschrei (Afghánský výkřik). Podle nich je v rozporu s mezinárodním právem, aby se z Německa lidé do Afghánistánu kvůli špatné bezpečnostní situaci v této středoasijské zemi vyhošťovali.

Německo od prosince 2016 do Afghánistánu deportovalo už 155 mužů. Jen v hlavním městě přitom v loňském roce došlo ke 20 velkým teroristickým útokům s více než pěti stovkami obětí. Německo odsuny na několik měsíců přerušilo po mohutném atentátu na německé velvyslanectví v Kábulu loni v květnu. Spolková vláda a vlády spolkových zemích se později dohodly, že vyhošťování do Afghánistánu bude omezeno na tři skupiny lidí – pachatele trestných činů, osoby, které se podle policie podílely na teroristickém činu, a nakonec osoby, které „tvrdošíjně odmítají spolupráci při identifikaci“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek