Soud EU: Žadatele o azyl nelze jen tak poslat do první země v EU

25.01.2018
Euroskop, čtk

Migranta po ilegálním vstupu do některé země nelze jen tak poslat do prvního unijního státu, v němž požádal o azyl. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU, podle něhož se musí konat znovu několikastupňové azylové řízení. Soudní dvůr EU rozhodoval o postupu při uplatňování evropského azylového práva v případu syrského žadatele o azyl, který byl vydán Německem do Itálie jakožto přijímací země. Muž ale následně opět utekl do Německa.

K soudu v Lucemburku dal případ nejvyšší německý správní soud. Předmětem spory byla mimo jiné otázka, zda má Německo po nelegálním příjezdu migranta zahájit další azylové řízení.

Po dnešním verdiktu soudu EU tomu tak není automaticky, uvedla agentura DPA. Ale k tomu, aby mohl být žadatel o azyl poslán zpět do Itálie, musí Německo znovu podat u italských úřadů žádost o jeho opětovné přijetí. Pokud přitom Německo nedodrží téměř dvouměsíční lhůtu, může dotyčný požádat o azyl v Německu. Od tohoto momentu je pak k azylovému řízení příslušné Německo.

Jestliže migrant žádost o azyl nepodá, má Německo znovu možnost požádat o jeho znovupřijetí italské úřady. Stávající dublinský systém předpokládá, že azylové řízení zahájí v zásadě každá země, v níž uprchlík poprvé o azyl požádal nebo v níž prokazatelně poprvé vstoupil na území EU. Země musí uprchlíka nebo žadatele o azyl zaregistrovat a sejmout mu otisky prstů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek