Unie zahajuje ve Středomoří novou operaci na ochranu hranice

01.02.2018
Euroskop, čtk

Evropská unie zahajuje dnes ve Středozemním moři novou operaci, jejímž cílem bude pomáhat Itálii v kontrole vnějších hranic EU. Operace nazvaná Themis nahradí tu dosavadní nazvanou Triton a její součástí bude rovněž záchrana běženců, kteří přes Středomoří prchají do Evropy. Informovala o tom v tiskové zprávě unijní agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex.

„Operace Themis bude lépe reagovat na nové trendy v migraci i na přeshraniční kriminalitu. Frontex bude rovněž pomáhat Itálii v odhalování trestné činnosti, jako je například pašování drog přes Jaderské moře,“ uvedl ředitel Frontexu Fabrice Leggeri. Dodal, že bezpečnostní složkou operace bude i výměna informací tajných služeb a boj proti teroristickým hrozbám.

V rámci operace Themis bude Frontex rovněž pokračovat v pomoci Itálii v takzvaných hotspotech, tedy centrech, v nichž se registrují migranti. Úředníci ze zemí unie tam budou Italům pomáhat mimo jiné s odebíráním otisků prstů a ověřováním národnosti migrantů.

Plavidla Frontexu budou i nadále pomáhat se záchrannými operacemi ve Středomoří, během nichž loni byla tato plavidla u záchrany asi 38.000 lidí u břehů Itálie, Řecka i Španělska. Operace Themis nahrazuje operaci Triton, která byla spuštěna v roce 2014 a které se účastnily země i EU i některé nečlenské, například Norsko či Švýcarsko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek