Polsko slíbilo deset milionů dolarů na pomoc uprchlíkům

14.02.2018
Euroskop, čtk

Polsko poskytne deset milionů dolarů (zhruba 205 milionů Kč) na pomoc syrským uprchlíkům žijícím v Libanonu. Peníze budou použity k postavení domovů pro asi 1000 běženců. Oznámila to včera kancelář polského premiéra Mateusze Morawieckého. Informovala o tom agentura AP.

Morawiecki, který je nyní na návštěvě Libanonu, včera zavítal na kliniku a do školy pro syrské uprchlíky na severu země. Při té příležitosti zopakoval, že Polsko hodlá pomáhat lidem, kteří uprchli před válkou a našli útočiště v zemích blíže k jejich vlasti. Pomáhat uprchlíkům ve státech sousedících se Sýrií je nejefektivnějším způsobem pomoci, protože jim to spíše pomůže v návratu do jejich domovů, uvedl polský premiér.

Polská konzervativní vláda odmítla plán EU na přerozdělování uprchlíků z Řecka a Itálie v dalších členských státech EU s tím, že takové opatření by přineslo bezpečnostní rizika. Varšava se kvůli tomuto stanovisku stala terčem kritiky řady evropských lídrů.

V Libanonu nyní žije asi milion syrských uprchlíků, což představuje zátěž pro infrastrukturu země. Bejrút proto žádá mezinárodní společenství o finanční pomoc. Začátkem únoru libanonský premiér Saad Harírí oznámil, že pokud jeho země nebude mít dostatek finančních prostředků na humanitární pomoc, uprchlíci v Libanonu se pokusí odcestovat do jiných zemí. Zdůraznil však, že jeho vláda běžence k návratu do konfliktem zmítané vlasti nebude nutit násilím.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek