Merkelová žádá solidaritu při řešení migračního problému

19.02.2018
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala státy Evropské unie k pokroku v dohodě o azylovém systému a varovala, že státy očekávající finanční podporu unie musejí v řešení migračního problému projevit solidaritu. Prohlášení podle agentury DPA obsahuje na videu předtočený vzkaz kancléřky účastníkům neformálního summitu EU plánovaného na příští týden.

„Věříme, že solidarita nemůže být jednosměrná,“ uvedla Merkelová. Kancléřka očekává, že pokroku bude dosaženo do letošního června. Jde prý o jednu z jejích priorit. Některé státy z rozpočtu EU čerpají víc, než do něj přispívají, aby podnítily svůj hospodářský rozvoj, připomněla Merkelová. Německo jako jeden z čistých přispěvatelů je přesvědčeno, že solidarita musí být vzájemná.

Přijímání přistěhovalců a reforma systému pro udělování azylu jsou po letech migrační krize ve Středomoří a na Balkáně jedním z hlavních témat na summitech EU. Kvóty pro přijímání migrantů odmítají státy visegrádské čtyřky, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Nepřipouštějí zároveň možnost, že by v této otázce mohly být přehlasovány.

Podle německé kancléřky dělba úkolů dobře funguje při ochraně vnějších hranic EU a v boji s příčinami migrace. Méně dobře ale v řešení otázky dočasného domova pro přistěhovalce. Některé členské země jsou proti přijímání uprchlíků. Merkelová je přesvědčena, že pokroku může být dosaženo na neformálním summitu EU příští týden v pátek a zvláště při unijním summitu v březnu, uvádí DPA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek