Brusel je prý nedostatečně chráněn před teroristy

27.07.2005
Ve městě podle guvernérky bruselské aglomerace chybí zásahové plány pro některé stanice metra nebo nádraží. Podobné útoky jako v Londýně by prý způsobily chaos.

Podle guvernérky bruselské aglomerace Véronique Paulusové de Chatelet není Brusel dostatečně připraven čelit případnému teroristickému útoku. Podobná série atentátů, které se udály před dvěma týdnu v Londýně, by podle ní způsobila v sídle mnoha evropských úřadů chaos.

Tisk už delší dobu spekuluje o tom, že by Brusel mohl být terčem útoku teroristů. Obecně ovšem platí, že je Belgie ohrožena méně třeba než Itálie nebo Nizozemsko, jejichž vojáci se účastní vojenské operace v Iráku. Paulusová de Chatelet upozornila především na to, že pro některé bruselské stanice metra, nádraží nebo obchodní domy neexistují zásahové plány pro hasiče a záchranáře. Takových plánů by pro Brusel mělo být připraveno 714, ve skutečnosti jich je k dispozici pouze 83.

Bruselský dopravní podnik ovšem v následném prohlášení odmítl, že by záchranné plány neexistovaly pro stanice metra. Velení požárních sborů nicméně připustilo, že zpoždění mají obchodní domy, muzea a nemocnice. Evropská komise slovy svého mluvčího Michaela Manna doufá, že bezpečnost ve městě, mimo evropské instituce, je zajištěna kvalitně. Vlastní budovy komise prý hlídá interní bezpečnostní služba, která spolupracuje s belgickými úřady.

Podle Paulusové de Chatelet bruselská aglomerace nemůže se zajištěním bezpečnosti v Bruselu příliš dělat, protože tato oblast spadá do kompetence belgických federálních úřadů. Guvernérka doufá, že bude záhy vynaloženo dodatečné úsilí pro její zajištění a že budou uvolněny potřebné prostředky.

V Belgii došlo zatím k jedinému atentátu, proti základně NATO v Kleine Brogel. Jeho pachatel Nizar Trabelsi byl dopaden a odsouzen.

Sdílet tento příspěvek