Německo odložilo slučování rodin běženců s doplňkovou ochranou

02.03.2018
Euroskop, čtk

Slučování rodin běženců, kteří nedostali status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu, nebude v Německu až do konce července možné. Po Spolkovém sněmu opatření dnes schválila i Spolková rada, komora německého parlamentu, která zastupuje zájmy spolkových zemí. Informovala o tom agentura DPA.

Slučování rodin běženců, kteří dostali jen doplňkovou ochranu, německá vláda v březnu 2016 na dva roky přerušila kvůli vysokému počtu migrantů, kteří v té době do země přicházeli. Opatření mělo vypršet v polovině března, strany vládní koalice se ale nakonec dohodly na jeho prodloužení.

Od začátku srpna by mělo být slučování rodin opět povolené. V rámci jednání o nové koaliční vládě se CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokraté (SPD) ale dohodli, že by mělo do Německa měsíčně přicházet maximálně 1000 rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou.

Sociální demokraté navíc v koaličních rozhovorech prosadili také opatření, které má usnadnit slučování rodin ve složité humanitární situaci. Podrobnosti ke slučování rodin by měla nová koalice – pokud vznikne – vepsat do nového zákona. U lidí, kteří mají status uprchlíka, bylo slučování rodin možné i v uplynulých dvou letech. Loni do konce listopadu touto cestou do spolkové republiky přišlo zhruba 85.000 rodinných příslušníků uprchlíků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek