Komise vydala návrh na revizi unijního vízového kodexu

14.03.2018
Úřad vlády

Komise ve středu 14. března vydala návrh na revizi unijního vízového kodexu (COM (2018) 251 final). Dokument navazuje na nedávné stažení v roce 2014 představených návrhů o kodexu Unie o vízech (COM (2014) 164) a návrhu o zavedení cestovních víz (COM (2014) 163) umožňující setrvat ve dvou či více členských státech déle než 90 dnů (nejvýše však jeden rok s možností prodloužení na dva roky). Návrh reaguje na potřebu zjednodušit systém vydávání krátkodobých víz. Zároveň umožní využít větší tlak na země s vízovou povinností v oblasti návratové politiky.

Schengenskými vízy jsou označována krátkodobá víza pro pobyt s maximální délkou 90 dní v rámci 180 dnů. A právě podmínky pro jejich udělování, včetně náležitostí žádosti, výše vízového poplatku či důvodů pro zamítnutí žádosti a možnost outsourcingu upravuje Evropský Vízový kodex již od roku 2010.

Cílem přepracovaného znění je zjednodušení a zrychlení současného systému a tedy i usnadnění legálního cestování do EU. O krátkodobá víza tak bude možné požádat i 6 měsíců dopředu a rozhodnutí o vydání či nevydání má být uskutečněno do 10 dní. Neproblémovým držitelům předchozích víz bude umožněno vydání víza pro několikanásobný vstup do Schengenu. Striktnější pravidla pro získání víz pak budou uplatňována vůči zemím, které s EU dostatečně nespolupracují v rámci navracení neúspěšných žadatelů o azyl.

Co se týče náhledu ČR, cílem revize společné unijní vízové politiky by mělo být především zjednodušení vízového procesu a zlepšení konzulární spolupráce, stejně jako k zabezpečení schengenského prostoru aniž by byl nějak poškozen cestovní ruch. Návrh na jednodušší a rychlejší víza a větší bezpečnost Schengenu tak ČR může podporovat.

Autor: Markéta Ročejdlová, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek