Počet žadatelů o azyl v Rakousku meziročně výrazně klesl

03.04.2018
Euroskop, čtk

Počet žadatelů o azyl v Rakousku loni ve srovnání s rokem 2016 výrazně klesl a dostal se dokonce na úroveň nižší než v roce 2014, tedy před začátkem migrační krize. Zatímco předloni o ochranu v alpské republice požádalo zhruba 42.300 osob, loni jich už bylo jen asi 24.700. Vyplývá to z dat, která zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra.

Nejvíce lidí za posledních patnáct let v Rakousku o azyl požádalo v roce 2015, kdy do země přicházeli přes Turecko, Řecko a takzvanou balkánskou stezku desítky tisíc migrantů. Žádostí tehdy země přijala zhruba 88.300.

Po uzavření balkánské stezky a dalších opatřeních, která přijala rakouská vláda, se počet žádostí začal snižovat a loni jich bylo dokonce méně než v roce 2014. Horní hranice počtu přijímaných žádostí o azyl, kterou rakouská vláda pro loňský rok stanovila na 35.000, tak nebyla ani zdaleka překonána.

Nejvíce žadatelů o azyl v Rakousku, zhruba 30 procent, i loni pocházelo ze Sýrie. Na druhém místě skončili Afghánci následovaní Pákistánci, Nigerijci, Iráčany a Rusy. Znatelně se zvýšil počet žadatelů o azyl z Gruzie, která má od loňského roku s EU bezvízový styk. Z žádostí, o kterých rakouské úřady loni rozhodly, vyhověly zhruba polovině, tedy více než 21.000. V 92 procentech azyl získali Syřané.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek