Komise uvolnila 180 milionů eur na podporu uprchlíků v Řecku

04.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise oznámila uvolnění dodatečných 180 milionů eur (přibližně 4,56 miliardy Kč) na programy podpory uprchlíků v Řecku. Část peněz je určena k rozšíření programu Mimořádná podpora pro integraci a ubytování (ESTIA), který pomáhá běžencům a jejich rodinám přesídlit z táborů do měst a poskytuje jim pravidelnou finanční pomoc. Informovala o tom dnes agentura ANSA.

Uvolnění finančních zdrojů nastalo poté, co se eurokomisař pro humanitární spolupráci Christos Stylianides v Aténách setkal s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem.

„Unijní humanitární programy pro uprchlíky v Řecku jsou jasnou demonstrací evropské solidarity. Nadále se budeme snažit běžencům v Řecku pomáhat, aby mohli vést bezpečnější, normální a důstojný život, a usnadňovat jejich integraci do místní ekonomiky a společnosti,“ řekl Stylianides.

„Díky unijnímu programu ESTIA se daří měnit životní podmínky lidí k lepšímu. Chtěl obzvlášť poděkovat řeckým občanům a starostům, kteří ve svých obcích uprchlíky s empatií a péčí přijali,“ dodal.

Podpora ubytovacích zařízení a další finanční pomoc

Program ESTIA spustila EU ve spolupráci s úřadem OSN pro uprchlíky (UNHCR) v červenci 2017. Jedná se o hlavní unijní projekt mimořádné podpory v Řecku. V souladu s politikou řecké vlády pomáhá uprchlíkům začít nový život mimo tábory.

Dosud bylo v jeho rámci vytvořeno 23.000 městských ubytovacích zařízení a finanční pomoc díky němu dostává 41.000 uprchlíků a žadatelů o azyl.

Celkem Komise dosud Řecku na pomoc se zvládáním humanitární krize a migrace i na ochranu vnějších hranic přidělila přes 1,5 miliardy eur (zhruba 38 miliard Kč).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek