Komise zatím nemá dopis o prodloužení kontrol na hranicích

04.04.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise zatím neobdržela z Dánska, Německa či Rakouska oznámení o tom, že by tyto státy chtěly prodloužit nynější dočasné kontroly na některých vnitřních hranicích EU o dalšího půl roku. Novinářům to v Bruselu řekla mluvčí komise Natasha Bertaudová s tím, že pokud takové oznámení dorazí, posoudí komise jeho oprávněnost a proporčnost. Konečné slovo k případnému prodloužení má Rada EU, tedy členské země bloku.

Dočasné kontroly na některých vnitřních hranicích Schengenského prostoru zavedly státy v roce 2015 kvůli migrační krizi. Od té doby jsou vždy po půl roce prodlužovány, nyní mají skončit v květnu. O prodloužení hovoří rakouský ministr vnitra Herbert Kickl.

Vídeň podle tamních médií uvažuje i o tom, že by kontroly, které se nyní týkají jen hranice s Maďarskem a Slovinskem, ve druhé polovině letošního roku za svého předsednictví EU rozšířila na všechny okolní země. S migrací hlavně ze severní Afriky se nyní v EU nejvíce potýká rakouský soused Itálie.

Podle stávajících schengenských pravidel byly dočasné kontroly po určitou dobu možné v případě, že jejich absence by byla hrozbou vnitřní bezpečnosti a veřejnému pořádku. Státy, které kontroly prodlužují, už musely změnit své původní odůvodnění, se kterým je v roce 2015 zavedly. Loni v září přišla Evropská komise s návrhem úprav schengenského hraničního kodexu tak, aby mimořádné kontroly mohly platit až rok, ovšem za přísnějších a pečlivěji sledovaných podmínek. O návrhu nyní jednají členské země bloku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek