ČR i Itálie kritizují bulharský návrh na reformu azylového systému

06.04.2018
Euroskop, čtk

Diplomaté členských zemí Evropské unie pokračují ve snaze dobrat se zatím stále vzdáleného kompromisu ohledně nové podoby unijního azylového systému. Zatím poslední návrh nynějšího bulharského předsednictví z konce března ale minulý týden při jednání velvyslanců osmadvacítky kritizovaly nejen Česko a další země ze středu a východu Unie, ale také třeba Itálie, pro kterou naopak bulharská snaha o kompromis nešla dostatečně daleko.

Prezidenti a premiéři chtějí mít konsensuální dohodu na budoucí podobě unijní azylové politiky hotovou do svého červnového summitu. Státy jsou ale dál hluboce rozděleny v otázce, zda součástí řešení má být také přerozdělování žadatelů o azyl do dalších států v případě výrazné zátěže jedné členské země bloku.

Nynější bulharský kompromis, který ovšem zatím neuspěl, operuje s termínem „spravedlivý podíl“ jednotlivých zemí. Ten by měl být vypočítáván na základě hospodářského výkonu a počtu obyvatel států EU.

Například pro ČR by to bylo loni 12.316 žadatelů o azyl. Země se tak se svými 1450 skutečně registrovanými žádostmi nacházela jen na 11,7 procentech svého „spravedlivého podílu“. Česko by se tak podle bulharského návrhu stalo v případě spuštění krizového přerozdělovacího mechanismu jednou z hlavních cílových zemí pro přesuny žadatelů o azyl.

Povinné přerozdělování by se spustilo v nejkrizovějších případech

Bulharský návrh nabízí dvě úrovně definice krizové situace v členské zemi – první mezi 100 a 160 procenty onoho „spravedlivého podílu“ a druhý nad 160 procent.

Počty nad 160 procent „spravedlivého podílu“ by podle návrhu umožnily Evropské komisi předložit členským zemím schválení nejen dalších peněz a expertní pomoci, ale také právě start povinného přerozdělování.

Pokud by to státy odmítly, a krize by se ještě prohloubila na 180 procent „spravedlivého podílu“, začala by Komisí navržená opatření platit stejně. Země by věc ale mohly ještě do dvou týdnů zarazit v hlasování kvalifikovanou většinou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek