Německo přijme v rámci programu EU dalších 10.200 uprchlíků

20.04.2018
Euroskop, čtk

Německo přijme v rámci přesidlovacího programu Evropské unie dalších 10.200 uprchlíků. Oznámil to ve čtvrtek ministr vnitra Horst Seehofer, informovala agentura DPA. Ještě letos by do Německa mělo přijít 4600 uprchlíků, dalších 5600 by je mělo následovat v příštím roce. Cílem chystaného kroku je podle Seehofera otevřít legální možnosti, jak se dostat do Německa, a vzít tak vítr z plachet pašerákům lidí.

„Tyto (přesidlovací) programy mají ten smysl, abychom se vyhnuli nelegálním cestám, abychom se vyhnuli úmrtím na moři,“ uvedl Seehofer, který ve čtvrtek v Berlíně jednal s evropským komisařem pro otázky vnitra a migrace Dimitrisem Avramopulosem. Zavedení legálních způsobů imigrace podle Seehofera zabrání tomu, aby migranti hledali nelegální cesty, jak se do Německa dostat.

Podle eurokomisaře se především díky příslibům Německa a Francie podařilo cíl unijního programu – legální přesídlení 50.000 uprchlíků do podzimu příštího roku – naplnit již nyní. Kromě Německa přijme přes 10.000 uprchlíků i Francie. EU hostitelské země podpoří půl miliardou eur (12,7 miliardy korun).

V rámci přesidlovacích programů nabízí země lidem z krizových regionů pomoc a útočiště, aniž by tito museli žádat o azyl. Povolení k pobytu dostanou automaticky.

Ministr vnitra Seehofer, který se v minulosti stavil kriticky k migrační politice předchozí spolkové vlády, zdůraznil, že více než 10.000 uprchlíků se započítá do roční kvóty 180.000 až 220.000 přijímaných migrantů, kterou vládní strany před časem zakotvily v koaliční smlouvě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek