Volkswagenu hrozí miliardová žaloba jeho dodavatele

24.04.2018
Euroskop, čtk

Německé automobilce Volkswagen, jejíž součástí je i Škoda Auto, hrozí miliardová žaloba o náhradu škody od jejího dodavatele, společnosti Prevent. Firma tvrdí, že jí automobilový koncern neoprávněně vypověděl smlouvy. Informaci přinesl deník Südddeutsche Zeitung a o chystané žalobě informují i další německá média.

Přípravy na podání žaloby o náhradu škody deníku potvrdil mluvčí dodavatelské skupiny Prevent. Firma VW listu sdělila, že žaloba nemá žádný právní základ. Přesná výše požadavku na odškodnění ještě nebyla stanovena, ale v odvětví se počítá se zhruba dvěma miliardami eur (asi 51 miliard Kč). Že skutečně půjde o miliardy, potvrdil i mluvčí Preventu.

Do sporu se VW a Prevent dostaly již v roce 2016. Tehdy automobilce zkomplikovalo situaci zastavení dodávek od dvou dceřiných společností skupiny Prevent. Nakonec vyústilo v nucené několikadenní přerušení výroby v továrnách VW. Prevent tak tehdy zareagoval na fakt, že mu VW stornoval objednávku za 500 milionů eur (zhruba 12,7 miliardy Kč).

Skupina Prevent vlastní několik firem, které dodávají výrobcům automobilů včetně VW různé druhy součástek. Založil ji bosenský podnikatel Nijaz Hastor. V Bosně a Hercegovině je Prevent největším zaměstnavatelem, pracuje pro něj přes 6,5 tisíce lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek