Oettinger: Nový rozpočet umožní posílit Frontex na 10.000 lidí

03.05.2018
Euroskop, čtk

V roce 2027 má mít Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž k dispozici personál čítající 10.000 lidí, uvedl včera v Evropském parlamentu komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Zmínil to při představování budoucího víceletého rozpočtu EU na roky 2021 až 2027, ve kterém Evropská komise navrhla téměř ztrojnásobit prostředky na správu vnější hranice a na migrační a azylovou politiku.

„Musíme vědět, kdo k nám přichází,“ poznamenal v europarlamentu Oettinger. Bulharsko, Řecko, Itálie, Malta, Kypr, ale také Polsko, čelí podle něj stále náročným úkolům, které migrace představuje.

Věc se však týká celé unie, upozornil komisař s tím, že pokud je cílem udržet uvnitř EU jednotný prostor volného pohybu osob i zboží, je potřeba podpořit ty státy, které to potřebují.

Evropská agentura pro pobřežní a pohraniční stráž, známá zkráceně jako Frontex, vznikla v roce 2004. V roce 2016 se kvůli vývoji souvisejícímu s migrační krizí výrazně změnila a nyní má k dispozici 1200 lidí. Ochrana vnější hranice je v pravomoci jednotlivých zemí EU, evropská agentura jim může poskytovat pomoc a podporu.

Správa vnější hranice jako priorita

Plánovaný nárůst počtu na 10.000 je podle Oettingera „jasným signálem akceschopnosti EU“ a také vzkazem zemím uvnitř EU, že by měly zrušit dočasné kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru.

Materiály Evropské komise ukazují, že na správu vnější hranice bloku a na migrační a azylovou problematiku má být v příštím dlouhodobém unijním rozpočtu vyčleněno 33 miliard eur (přes 844 miliard Kč) místo stávajících 13 miliard (skoro 333 miliard Kč).

Zvýšení prostředků na bezpečnostní politiku

Komise v představeném návrhu, o němž nyní budou jednat členské země i europarlament, počítá i se zvýšením investic do bezpečnosti o 40 procent na 4,8 miliardy eur (skoro 123 miliard Kč).

Zhruba 13 miliard eur má být vloženo do Evropského obranného fondu (European Defence Fund – EDF), který bude doplňovat a podporovat národní obranné výdaje například do vývoje a výzkumu či do rozvoje obranných schopností.

Dalších přibližně 6,5 miliardy eur (přes 166 miliard Kč) by mělo pomoci zajistit peníze nutné ke zlepšení možností transportu vojenských jednotek po unii. V této otázce EU spolupracuje se Severoatlantickou aliancí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek