Itálie zavádí nová protiteroristická opatření

02.08.2005
Nový zákon zvyšuje sazby za používání falešných dokumentů, posiluje opatření, která mají zabránit teroristům financovat operace a usnadňuje zatýkání podezřelých.

Dolní komora italského parlamentu schválila nový protiteroristický zákon, který tak může vstoupit v platnost. Zákon přichází v okamžiku, kdy roste obava, že by se Itálie mohla stát dalším terčem teroristických útoků.

Nová opatření, která italská vláda schválila minulou sobotu a horní komora parlamentu, Senát, koncem minulého týdne, reagují na červencové útoky na londýnské metro a autobusy. Zákon zvyšuje sazby za používání falešných dokumentů, posiluje opatření, která mají zabránit teroristům financovat operace a usnadňuje zatýkání podezřelých. Dvojnásobně prodlužuje dobu, po kterou může být podezřelý zatčen bez sdělení obvinění na 24 hodin a umožňuje i vyslýchání podezřelých v nepřítomnosti advokáta.

Zákon také zahrnuje monitorování Internetu a telefonních hovorů. Až dva roky vězení a pokuta 2.000 eur navíc hrozí každému, kdo záměrně zakrývá tvář na veřejnosti, včetně muslimek nosících burku. Trestným činem se dále stane výcvik osob k přípravě nebo použití výbušnin bez vládního povolení. Policie bude smět odebírat podezřelým vzorky slin na testy DNA a zákon také zavádí odměny za pomoc při odkrývání teroristických buněk.

Opatření získala na italské poměry neobvyklou širokou politickou podporu. V Senátu hlasovali proti zákonu pouze senátoři Strany zelených a dvou komunistických stran.
Sám ministr vnitra Giuseppe Pisanu připouští, že by zákon mohl být vylepšen. Ve světle londýnských událostí a specifických hrozeb útoku na italském území, které se v posledních dnech objevily na Internetu, ovšem požádal poslance o urychlené schválení této verze zákona a slíbil diskusi o jeho dalších novelizacích.

Sdílet tento příspěvek