Přes Turecko přichází letos do EU víc migrantů než v roce 2017

17.05.2018
Euroskop, čtk, Evropská komise

Od počátku 2018 dorazilo do Evropské unie přes centrální Středomoří o 77 % méně migrantů než za stejné období 2017. Naopak přes Turecko jich od března letošního roku přichází opět více. Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu zveřejnila Evropské komise.

V první třetině letošního roku se počet lidí, kteří nelegálně překročili pozemní turecko-řeckou hranici, zvýšil oproti stejnému období loni devítinásobně, informovala ve středu Evropská komise. Výrazně vzrostl také počet migrantů, kteří přeplouvají z Turecka přes Egejské moře na řecké ostrovy. Podle Komise vzrostl meziročně téměř o 70 %.

Hranici Turecka s Řeckem za prvních 18 týdnů letošního roku nelegálně překročilo 6108 lidí, přes moře se na řecké ostrovy za stejné období dostalo 9349 migrantů. Většina z nich podle údajů EK pochází ze Sýrie, Iráku, Afghánistánu a Turecka.

Více migrantů přichází i do západního Středomoří. Od ledna 2018 dorazilo do Španělska o 22 % víc lidí než za stejné období v předchozím roce.

EU nebude stavět zeď

Evropský komisař pro otázky vnitra a migrace Dimitris Avramopulos ve středu upozornil, že navzdory tomu, že z Turecka do Řecka přichází stále více migrantů, je situace stále výrazně lepší než před uzavřením dohody s Ankarou. „Mohu vám říci, že situace je pod kontrolou,“ řekl Avramopulos. Migrační dohoda s Tureckem podle něj funguje.

Evropská unie podle Avramopulose v řešení migrace učinila v poslední době pokrok, stále ale zůstává mnoho práce, například při budování společné pohraniční a pobřežní stráže. Eurokomisař zároveň odmítl, že by EU na turecké-řecké hranici chtěla postavit plot. „Jsme proti stavění zdí,“ řekl. „Evropa nikdy nebude pevností,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek