Evropská komise zvýší podporu výzkumu terorismu

03.08.2005
EK aktuálně poskytne 15 milionů eur výzkumné projekty, které mají přispět k lepší ochraně Evropanů před teroristickými útoky. V budoucnu chce podporu zvýšit na 250 milionů.

Evropská komise se na základě teroristických útoků v Madridu a Londýně rozhodla podpořit 15 miliony eur výzkumné projekty, které mají přispět k lepší ochraně Evropanů před teroristickými útoky. Současně chce od roku 2007 zvýšit roční výdaje na bezpečnostní politiku na 250 milionů eur. V současné době činí 15 milionů. Zvýšení výdajů ovšem musí schválit členské země.

„Poslední atentáty v Londýně ukazují, nakolik zranitelné jsou systémy veřejné dopravy,“ uvedl místopředseda komise Günter Verheugen. Podle jeho kolegy Franka Frattiniho mohou výsledky výzkumu výrazně zlepšit schopnost Evropské unie předcházet a čelit terorismu.

Unie například v rámci zvýšení bezpečnostního rozpočtu podpoří projekt, který by měl prostřednictvím kamer nebo radarů chránit metro a železnice před útoky konvenčními výbušninami, chemickými nebo biologickými látkami.

Další projekty mají například zlepšit dohled nad 6000 kilometry pozemních hranic a 85.000 kilometry pobřeží EU, rychleji varovat před pokusy o narušení počítačových sítí či obstarat obranu letadel před útoky přenosných střel, pokud již padnou do rukou teroristů. Jednotlivé projekty koordinují zbrojovky jako Diehl, EADS či Dassault, ale třeba i rakouská akademie věd, drážďanská univerzita či francouzské středisko vesmírného výzkumu CNES.

Mezi 13 projekty, vybranými ze 156 žádostí ze všech členských zemí, nefiguruje žádný, který by vedla česká instituce či zbrojovka. Přesný seznam účastníků komise nezveřejnila.

Sdílet tento příspěvek