Ministry vnitra zemí EU čeká další kolo debaty o reformě azylů

04.06.2018
Euroskop, čtk

Ministry vnitra zemí EU čeká v úterý ráno v Lucemburku další kolo diskuse o reformě unijního azylového systému. Jednání bude pro končící bulharské předsednictví poslední možností jak splnit zadání prosincového summitu EU a dobrat se ohledně reformy navržené už v roce 2016 shody všech členských států.

Diplomaté však podobný vývoj vidí jako velmi nepravděpodobný. „Nejsou žádná velká očekávání,“ řekl ČTK s vývojem a přípravou úterní diskuse informovaný představitel jedné ze zemí, které mají dál problém s nynější podobou kompromisu tak, jak ji zemím Bulhaři představili.

Na mnoha částech reformy takzvaného dublinského systému se už diplomatům shodu najít podařilo. Klíčový spor, přes veškeré snahy Bulharů najít řešení, ale zůstává stejný, a to už od roku 2016, kdy původní návrh předložila Evropská komise. Země ze středu a východu Evropy odmítají, aby reforma obsahovala mechanismus povinného přebírání žadatelů o azyl z migrací postižené země do jiných států bloku.

Věc se tak, pokud se země v úterý podle očekávání nedokážou domluvit, stane jedním z výrazných bodů summitu Evropské unie na konci června.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek