Avramopulos: Postoje části vlád k migraci ohrožují budoucnost EU

13.06.2018
Euroskop, čtk

Postoje části politických uskupení v EU i vlád některých členských zemí k řešení migrační problematiky jsou znepokojující pro „budoucnost společného evropského domu“, míní unijní komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Řekl to včera novinářům, když představoval návrh komise na skoro ztrojnásobení prostředků pro řešení migrace a správu vnější hranice v příštím víceletém rozpočtu bloku po roce 2020.

Státy EU se už od roku 2016 nemohou shodnout na reformě unijního azylového systému, naposledy to tento měsíc ukázalo jednání ministrů vnitra v Lucemburku.

Země ze středu a východu EU, včetně ČR, Polska či Maďarska, odmítají jakoukoliv možnost, že by se součástí změn stalo povinné přerozdělování migrantů, byť i jen jako opatření pro případ hluboké krize v jedné ze členských zemí. Kompromis ale z jiných důvodů odmítá i Itálie, jejíž nová vláda jinak naopak na přerozdělování trvá.

Migrace jako klíčové téma červnovéhu summitu EU

Loni v prosinci summit EU vyzval k nalezení kompromisu, který by mohly odsouhlasit všechny unijní země. Bulharské předsednictví dostalo čas půl roku. Neuspělo ale, a migrace tak bude jedním z klíčových témat dalšího summitu EU koncem měsíce. K řešení věci přerozdělováním podle kvót, které už dříve za nefunkční a země jen rozdělující označil i předseda summitů Donald Tusk, se nyní staví chladně i německá kancléřka Angela Merkelová.

Avramopulos, který v minulosti kvóty prosazoval, včera poznamenal, že otázka migrace by se neměla stát tím, co evropský projekt ohrozí. „Je to otázka nejen politické, ale i historické odpovědnosti,“ upozornil. Vlády by se podle něj měly zapojit do společného úsilí, aby se reforma podařila.

Poslanci Evropského parlamentu včera šéfy států a vlád vyzvali k tomu, aby se na červnovém summitu shodli na podobě reformy azylového systému, jinak prý může EU čelit zásadnímu humanitárnímu problému.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek