Polští exprezidenti žádají Komisi, aby ochránila právní stát v Polsku

14.06.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise by měla ochránit právní stát v Polsku, jenž ohrožuje snaha vlády získat kontrolu nad justicí. Tvrdí to skupina bývalých polských politiků, která zahrnuje expremiéry a exprezidenty včetně Lecha Walesy. Jejich výzvu včera zveřejnil deník Gazeta Wyborcza.

Někdejší činitelé vyjádřili obavu z toho, že nový zákon o nejvyšším soudu zlikviduje demokracii v Polsku. „3. července v Polsku vstoupí v platnost zákon o nejvyšším soudu, který v Polsku definitivně zruší zásadu dělby tří mocí (zákonodárné, výkonné, soudní) a podstatu demokratického právního státu. Princip, který představuje identitu Evropské unie jako instituce a myšlenku spojených států,“ napsali v otevřeném dopise komisi. „Bez právního státu nebude demokratické Polsko,“ dodali.

Walesa je někdejším vůdcem protikomunistického odborového hnutí Solidarita, jenž v roce 1983 získal Nobelovu cenu za mír. Stal se prvním prezidentem Polska po pádu komunistického režimu. V řadě otázek patří mezi ostré kritiky současné konzervativní vlády strany Právo a spravedlnost (PiS).

Kromě Walesy dopis podepsali například bývalí prezidenti Aleksander Kwasniewski a Bronislaw Komorowski, bývalí premiéři, ministři a vedoucí aktivisté Solidarity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek