Prezident Macron a premiér Conte budou jednat o migraci

15.06.2018
Euroskop, čtk

Francouzský prezident Emmanuel Macron se dnes sejde s novým italským premiérem Giuseppem Contem. Jednat mají o migrační politice a posílení eurozóny. Konání schůzky ohrozil spor kvůli lodi Aquarius s migranty z Afriky, které Itálie odmítla otevřít svoje přístavy. Macron poté obvinil italskou vládu z cynismu a nezodpovědnosti a Itálie žádala za jeho slova omluvu. Macron ve středu Conteho ubezpečil, že „nechtěl urazit Itálii ani italský lid“.

Spor mezi Francií a Itálií vypukl kvůli lodi Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée s více než šesti stovkami migrantů na palubě, kterou minulý týden odmítly přijmout Itálie a Malta a která nyní směřuje do španělského přístavu Valencie. S přepravou běženců pomáhají dvě lodě italské pobřežní stráže, které na svou palubu z bezpečnostních důvodů převzaly část migrantů.

Itálie se stala v posledních dvou letech hlavní vstupní branou migrantů z Afriky a Blízkého východu do Evropy poté, co země EU v roce 2016 uzavřely takzvanou balkánskou trasu přes Řecko. Nově vzniklá vláda, v níž je zastoupena i protiimigrantská strana Liga, chce příliv migrantů omezit.

Od začátku letošního roku připlulo do Itálie přes Středozemní moře na 15.340 migrantů z Afriky, loni to bylo 119.370 lidí a v roce 2016 dokonce 181.440, uvádí statistika Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek