V květnu přešlo nepovoleně vnější hranici EU 12 tisíc lidí

19.06.2018
Euroskop, čtk

Agentura Frontex zaznamenala za květen 12.100 neoprávněných přechodů vnější hranice EU, což je o 56 procent méně než loni v květnu. Frontex to včera uvedl v tiskové zprávě s tím, že prvních pět měsíců letošního roku bylo celkově neoprávněných přechodů vnější hranice EU zhruba 43.200, což je o 46 procent méně ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Frontex má na starosti ochranu vnější hranice EU.

Podle Frontexu je hlavním důvodem nižší migrační tlak v centrálním Středomoří. Tam počty migrantů klesly na květnových přibližně 4100 lidí. To je o 82 procent méně ve srovnání s loňským květnem.

Celkově od začátku roku do konce května dorazilo po této trase asi 13.450 lidí, o 77 procent méně proti roku předchozímu. Nejčastějšími dvěma skupinami jsou letos Tunisané a Eritrejci, kteří dohromady představují 37 procent zachycených migrantů.

Středomořská a balkánská trasa

Ve východní části Středozemního moře snižuje počty příchozích zatím stále platící dohoda mezi unií a Tureckem. Podle Frontexu tam byl v květnu zaznamenán příchod 4400 lidí, což je o 40 procent méně než letos v dubnu. Výrazně – o 90 procent – však vzrostl celkový počet příchozích za prvních pět měsíců letošního roku, a to na 19.800. Migranti tentokrát ovšem volí pozemní cestu z Turecka, hlavními skupinami jsou Syřané a Iráčané.

V důsledku pak Frontex na Západním Balkáně zaznamenal vznik nových tras mířících přes Albánii, Černou Horu a Bosnu a Hercegovinu, a pak přes Srbsko a Bosnu. Znamená to vyšší migrační tlak na hranici mezi Bosnou a Chorvatskem.

Do Španělska se přes západní Středomoří v květnu dostalo 3400 lidí, což je asi trojnásobek ve srovnání s předchozím měsícem i květnem 2017. Od počátku roku do konce května zaznamenal Frontex v této oblasti 8200 neoprávněných přechodů hranice. To je nárůst o 59 procent. Hlavními zeměmi původu příchozích jsou zde Maroko, Mali a Pobřeží Slonoviny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek