Ministři z Německa, Rakouska a Itálie budou jednat o migraci

20.06.2018
Euroskop, čtk

V hornorakouském Linci se dnes na společném jednání sejdou členové rakouské a bavorské zemské vlády. Setkání, kterého se zúčastní i premiéři Sebastian Kurz a Markus Söder, bylo podle Vídně i podle Mnichova dlouho plánované, uskuteční se ale v době, kdy je ústřední německá vláda v hluboké krizi kvůli sporu o migrační plán. Rakouský ministr vnitra se přitom schůzky nezúčastní, bude totiž dnes v Římě jednat se svým rezortním kolegou Matteem Salvinim.

Nerovná schůzka rakouské spolkové vlády s kabinetem jedné ze šestnácti německých spolkových zemí se podle médií ponese ve znamení porozumění.

Kurz i Söder totiž zastávají shodný názor na migraci, která by měla být hlavním tématem jednání. Shodně oba konzervativní politici kritizují také migrační politiku německé kancléřky Angely Merkelové.

Právě spor Merkelové s předsedou Křesťanskosociální unie (CSU) a německým ministrem vnitra Horstem Seehoferem kvůli plánu řešení migrace uvrhl v posledních dnech vládu v Berlíně do nejhlubší krize od jejího vzniku letos v březnu. Söder je Seehoferovým spolustraníkem a v mnoha ohledech ještě tvrdším oponentem berlínské vlády v otázkách migrace. Jedním z důvodů je i skutečnost, že na podzim budou v Bavorsku volby a CSU hrozí ztráta absolutní většiny.

Další dnešní jednání o migraci

Dva ministři rakouské vlády budou na společném zasedání v Linci chybět. Předseda protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a vicekancléř Heinz-Christian Strache a ministr vnitra Herbert Kickl (rovněž FPÖ) se dnes v Římě setkají s předsedou vládní strany Liga Matteem Salvinim.

Salvini, který je od počátku června italským ministrem vnitra, zastává stejně jako vlády v Rakousku a v Bavorsku tvrdou linii v migrační politice. Právě prostřednictvím spolupráce se Salvinim a Seehoferem by chtěl rakouský kancléř Kurz vytvořit takzvanou osu ochotných, tedy skupinu odhodlanou bojovat proti nelegální migraci.

Hlavně o migraci bude dnes v Římě hovořit také předseda Evropské rady Donald Tusk s italským premiérem Giuseppem Contem. Tusk v rámci konzultací před červnovým summitem v Bruselu, jehož tématem bude i migrace, objíždí evropské metropole.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek