Tusk míří do Vídně a Budapešti před minisummitem o migraci

22.06.2018
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk je dnes očekáván ve Vídni a Budapešti. Jedním z probíraných témat s šéfy tamních vlád, kancléřem Sebastianem Kurzem a premiérem Viktorem Orbánem, má být migrace coby téma hýbající Evropskou unií.

V předvečer Tuskovy cesty právě Orbán na čtvrteční schůzce se svými „visegrádskými“ protějšky z Česka, Polska a Slovenska (V4) a také Rakouska ohlásil, že šéfové vlád V4 nepojedou v neděli do Bruselu na minisummit o migraci, což odůvodnil i tím, že tuto akci svolala Evropská komise, zatímco svolávat unijní summity je práce šéfa Evropské rady Tuska.

Český premiér Andrej Babiš původně avizoval, že do Bruselu pojede, ale v Budapešti změnil názor. Novinářům řekl, že žádný z visegrádských premiérů na minisummit nepojede. Babiš to vysvětlil tím, že by premiéři V4 s předpokládanými závěry schůzky nesouhlasili.

Sjednocení pozic před zasedáním Evropské rady

Názor V4 má v Bruselu v neděli tlumočit kancléř Kurz, s nímž se premiéři V4 v Budapešti shodli v názoru na migraci. „Jedině bezpečné vnější hranice udrží Evropu bez hranic,“ zdůraznil v Budapešti Kurz, jehož země od 1. července převezme rotující předsednictví v EU.

Nedělní schůzky k migraci se mají zúčastnit mimo jiné zástupci Německa, Nizozemska, Rakouska, Španělska, Francie, Řecka, Bulharska a Malty, jakož i Itálie. Schůzka má sjednotit pozice před summitem EU, který se koná koncem příštího týdne.

Téma je výbušné i kvůli odmítání italské vlády přijímat lodě zahraničních nevládních organizací s běženci na palubě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek