Merkelová a Seehofer se dohodli na kompromisu kolem migrace

03.07.2018
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer se včera dohodli na kompromisním řešení migračního sporu. Seehofer po více než čtyřhodinovém jednání s kancléřkou prohlásil, že ve funkci ministra vnitra zůstává. V neděli přitom jako jedno z řešení navrhl svou rezignaci. Merkelová následně oznámila, že souhlasí se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vráceni.

Postoj koaličních sociálních demokratů (SPD) ale zatím není jasný. Jejich šéfka Andrea Nahlesová během včerejšího dne upozornila na to, že není možné automaticky počítat s tím, že sociální demokraté kompromis mezi CDU a CSU v azylovém sporu podpoří.

„Dohodli jsme se,“ řekl po jednání CDU a CSU Seehofer. Dohoda podle něj přináší udržitelné řešení migrační otázky a také způsob, jak na německo-rakouské hranici zastavit migranty, kteří do Německa míří protiprávně.

Spor ohrožoval nejen budoucnost spolkové vlády, ale také tradiční unii sesterských vládních stran Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové a Seehoferovy bavorské Křesťanskosociální unie (CSU).

Spory o návratovou politiku

Jeho ústředním bodem byl Seehoferův požadavek odmítnout již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie, ve Švýcarsku nebo Norsku. Merkelová byla proti, neboť se obávala dominového efektu na evropských hranicích, nejdříve proto požadovala bilaterální dohody s jednotlivými unijními zeměmi.

Kancléřka na noční tiskové konferenci po jednání špiček CDU a CSU oznámila, že kompromis počítá s tím, že migranti umístění v tranzitních střediscích budou vraceni do země první registrace až po dohodě s dotčenými státy.

Pokud taková úmluva existovat s danou zemí nebude, chce Německo další postup s vracením migrantů řešit v rámci dohody s Rakouskem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek