Itálie poskytne Libyi 12 hlídkových lodí pro boj proti migraci

04.07.2018
Euroskop, čtk

Italská vláda se rozhodla v pondělí večer poskytnout 12 hlídkových lodí libyjské pobřežní stráži, aby jí pomohla snadněji zasahovat proti pokusům migrantů dostat se do Itálie z libyjského pobřeží. Informovala o tom v úterý agentura AFP. Vláda uvedla, že chce posílit provozní kapacitu libyjské pobřežní stráže, aby dokázala zvládnout „dynamiku migračních fenoménů“.

„Prioritou je boj proti obchodu s lidmi, zajištění ochrany lidských životů na moři a zastavení migračního tlaku,“ píše se dále ve vládním komuniké.

Není jasné, zda Itálie lodě daruje, nebo jen zapůjčí. Italský kabinet každopádně slíbil, že zajistí pro letošek údržbu lodí a výcvik libyjským posádkám, které na nich budou sloužit.

Podle italského ministerstva dopravy a infrastruktury, pod které spadají italské pobřežní hlídky, vyjdou celkové náklady na tuto podporu asi na 2,5 milionu eur (přes 65 milionů Kč).

Příliv migrantů do Evropy zaznamenal vrchol v roce 2015, kdy podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo více než 1,1 milionu lidí. Většina z nich zamířila do Německa. Loni jich bylo 185.000 a v první polovině letošního roku kolem 50.000.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek