Seehofer představí plán pro zvládnutí migrace

10.07.2018
Euroskop, čtk

Německý ministr vnitra Horst Seehofer dnes představí svůj dlouho ohlašovaný plán pro zvládnutí migrace. Mimo jiné v něm navrhuje, aby byli migranti, kteří už požádali o azyl v jiné zemi EU, vraceni od německo-rakouské hranice zpět. Právě tento bod zažehnul v uplynulých týdnech uvnitř vládní konzervativní unie CDU/CSU a ve velké koalici spor, který ohrožoval samotnou vládu.

Jedna z verzí plánu, který by měl mít 63 bodů, je známá už od minulého týdne. Seehofer, který je rovněž předsedou bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), v ní mimo jiné navrhuje sankce pro ty žadatele o azyl, kteří nespolupracují při snaze o zjištění jejich pravé totožnosti.

Kromě toho mají být všichni uprchlíci motivováni k větší snaze o integraci.

Seehofer chtěl svůj plán představit už před čtyřmi týdny. Prezentaci ale odložil kvůli sporu s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU), která měla výhrady k vracení migrantů od hranic.

Potřeba spolupráce s dalšími zeměmi EU

Minulý týden se strany koalice dohodly na rychlejším vracení migrantů do země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Migranti budou čekat na rozhodnutí o vrácení do země první registrace ve stávajících zařízeních spolkové policie v bezprostřední blízkosti hranic.

Některá opatření prosazovaná Seehoferem ale mohou fungovat pouze v případě součinnosti dalších zemí. Například Itálie se přitom opětovnému přijímání žadatelů o azyl odmítnutých na německo-rakouské hranici brání.

Severoafrické země zase nechtějí na svém území tolerovat přijímací centra pro migranty zachráněné ve Středozemním moři. Tento koncept přitom mezitím přijala za svůj i Evropská unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek