Seehofer trvá na centrech na německo-rakouské hranici

11.07.2018
Euroskop, čtk

Na německo-rakouské hranici by měla vzniknout tranzitní centra pro migranty. Trvá na tom německý ministr vnitra Horst Seehofer, který včera představil plán svého úřadu pro zvládnutí migrace. Seehofer zdůraznil, že nejde o plán vládní koalice. S ostatními stranami podle něj musí být jeho návrhy teprve projednány a koaliční ujednání z posledních dní nebyla zahrnuta do plánu, který chtěl Seehofer původně představit už před měsícem.

Možná reakce Česka na migrační plán by se odvíjela od rozsahu opatření přijatých nejen Německem, ale i dalšími státy, sdělil ČTK český ministr vnitra Jan Hamáček.

Hlavním cílem je podle Seehofera zajištění pořádku a humánnosti. „Žádná země světa nemůže neomezeně přijímat uprchlíky,“ zdůraznil ministr na úvod své prezentace.

Zdůraznil, že klíčová je ochrana vnějších hranic EU a v tom patří důležitá role agentuře Frontex. Seehofer ocenil, že jde o jednu z priorit nynějšího rakouského předsednictví v Evropské unii.

Nový hraniční režim

Seehofer včera dal najevo, že trvá na pojmu „tranzitní centra“, ačkoli jedna z koaličních stran, Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) taková zařízení odmítá.

V Seehoferově plánu dále stojí, že na německo-rakouské hranici vznikne „nový hraniční režim“, jenž má zabránit ve vstupu do Německa těm žadatelům o azyl, za jejichž azylové řízení je odpovědná jiná země EU. „Kvůli tomu zřídíme tranzitní centra, z nichž budou žadatelé o azyl vraceni přímo do příslušných zemí,“ slibuje Seehofer v dokumentu.

Seehofer od začátku prosazoval zřizování center, v nichž by se přímo na hranicích odehrávalo celé azylové řízení a v nichž by měly své zástupce příslušné úřady a soudy. Tato myšlenka ale nemá velkou podporu ani v jednotlivých spolkových zemích.

Zrychlené azylové řízení

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, Seehoferova Křesťanskosociální unie (CSU) a SPD minulý týden dosáhly dohody na opatřeních ke zpřísnění migrační politiky.

Shoda panuje na rychlejším vracení migrantů do té země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Dotyční mají být do příslušných zemí vraceni pokud možno do 48 hodin. Žádná speciální tranzitní centra na hranicích však vznikat nemají.

Zrychlené azylové řízení na hranici a vracení migrantů do zemí první registrace však předpokládá uzavření příslušných dohod s těmito zeměmi. Seehofer také včera řekl, že chce mít ještě tento měsíc jasno v tom, jaké dohody budou s ostatními státy EU uzavřeny. Očekává prý „obtížné rozhovory“, které ale mají šanci na úspěch. „Čím méně může učinit Evropa, tím více nabývají na významu národní opatření,“ podotkl ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek