Itálie a Rakousko uzavřou dohodu o vracení migrantů

12.07.2018
Euroskop, čtk

Německo a Itálie uzavřou do konce července, anebo počátkem srpna smlouvu o vracení žadatelů o azyl, informoval VČERA německý ministr vnitra Horst Seehofer po setkání se svým italským protějškem Matteem Salvinim v Innsbrucku. Ve stejnou dobu projednají Berlín a Řím otázku pátracích a záchranných prací na moři. Salvini zdůraznil, že Itálie nepřijme jediného uprchlíka, dokud Evropa nebude bránit své vnější hranice.

Podle stávajících pravidel, takzvaného dublinského systému, mají být běženci, kteří se pohybují v EU, vraceni do těch zemí, kde poprvé překročili unijní hranici a byli registrováni.

Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, Seehoferova Křesťanskosociální unie (CSU) a SPD minulý týden dosáhly dohody na opatřeních ke zpřísnění migrační politiky.

Shoda panuje na rychlejším vracení migrantů do té země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Dotyční mají být do příslušných zemí vraceni pokud možno do 48 hodin. Seehofer trvá na zřízení takzvaných tranzitních center na německo-rakouské hranici.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek