Bulharsko nebude s EU uzavírat dohody o přijímání migrantů

23.07.2018
Euroskop, čtk

Bulharský parlament v pátek odhlasoval rezoluci, podle níž vláda nesmí s Evropskou unií uzavírat bilaterální dohody o zpětném přijímání migrantů, kteří se do Evropy dostali přes tento stát u Černého moře. Informovala o tom agentura Reuters.

Pro rozhodnutí hlasovalo 177 poslanců z 240členného zákonodárného sboru. Parlament k hlasování přikročil na popud premiéra Bojka Borisova.

Bulharsko si přeje okamžité uzavření vnějších hranic EU migrantům a zřízení uprchlických center mimo území unie. Podle Bojkova by tato zařízení měla být v Libyi a Turecku.

Migrační dohoda s Německem

Před parlamentem premiér Borisov řekl, že Sofia odmítla přijmout část ze 450 běženců, kteří byli minulý týden zachráněni z rybářské lodi ve Středozemním moři.

Italský premiér tehdy požádal země EU, aby přijaly část ze zachráněných. Některé státy, například Francie nebo Španělsko, mu vyhověly. Jiné, včetně České republiky, to naopak odmítly.

Bulharsko už koncem června odmítlo uzavřít migrační dohodu s Německem o urychleném navracení migrantů do toho unijního státu, kde byli poprvé zaregistrováni. „Jsem Evropan, ale Bulharsko mám raději,“ řekl tehdy Borisov. Dodal, že solidaritě rozumí tak, že každý musí nést zodpovědnost za hranice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek