V Bavorsku otevírají zemský Úřad pro azyl a návraty

27.07.2018
Euroskop, čtk

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) a další političtí prominenti dnes v obci Manching slavnostně založili zemský Úřad pro azyl a návraty. Instituce, která má zejména přispět k rychlejšímu vracení odmítnutých žadatelů o azyl do jejich vlasti, začne fungovat 1. srpna. Bez kritiky z řad opozice se ale její zrod neobešel.

Úřad, díky němuž vznikne 120 nových pracovních míst, má v rámci Bavorska koordinovat odsuny migrantů, podporu jejich dobrovolného vycestování, jakož i opatření proti zahraničním pachatelům trestných činů a osobám, od nichž může vycházet teroristické nebezpečí.

Samotné rozhodování o udělení, či neudělení azylu bude mít ale nadále na starosti Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Vztah dvojice azylových úřadů tak velmi připomíná vztah spolkové policie a v červenci zřízené bavorské pohraniční policie.

Kritika ze strany opozice

Bavorský útvar má pomáhat s ochranou hranic největší německé spolkové země, nesmí tak ale činit bez povolení spolkových úřadů. Navíc postrádá některé klíčové kompetence – z hranic například nemůže sám o sobě nikoho vrátit a poslat zpět do Rakouska či Česka.

Opozice i proto jednobarevnou vládu Křesťanskosociální unie (CSU) kritizuje za to, že zřizování nových útvarů a úřadů je především součástí volební kampaně před podzimními zemskými volbami, v nichž CSU hrozí ztráta většiny. Premiér Söder a jeho strana to odmítají s tím, že nově zřízené instituce přinesou skutečné změny.

Změny má přinést také sedmero záchytných center, které začnou fungovat 1. srpna. Stejně jako nový azylový úřad mají přispět k rychlejšímu vyhošťování odmítnutých žadatelů o azyl, kteří zde budou pobývat po celou dobu vyřizování své žádosti. Podobná centra by měla vzniknout i v dalších spolkových zemích, většina z nich se k tomu ale příliš nemá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek