Španělské lodě zachránily na moři další dvě stovky migrantů

30.07.2018
Euroskop, čtk

Španělské lodě včera v Gibraltarské úžině ve Středozemním moři pomohly více než dvěma stovkám migrantů, kteří se během plavby k evropským břehům ocitli v nouzi. Pasažéři z celkem 21 člunů budou převezeni do střediska pro imigranty v přístavu Algeciras, uvedli zástupci španělských záchranářů. Celkem už od pátku Španělé na moři zachránili přes 1400 uprchlíků.

V pátek španělská plavidla nalodila 888 migrantů, v sobotu dalších 334 a včera 211. Kvůli velkému množství nově příchozích uprchlíků navštívil v sobotu španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska jihošpanělskou provincii Cádiz a oznámil, že v blízkosti města Algeciras se otevře nové záchytné centrum pro imigranty s kapacitou 600 osob. V pondělí ministr zamíří do Mauritánie, kde by měla být migrace jedním z hlavních témat jednání.

Španělsko letos čelí většímu náporu migrantů, než Itálie, kam nyní míří menší množství lodí kvůli přísnějšímu postupu libyjských úřadů a italské vlády. Podle nejnovějších údajů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos už připlulo do Španělska téměř 21.000 migrantů, do Itálie o 3000 méně.

Loni byl přitom poměr přesně opačný – od ledna do července 2017 se do Itálie dostalo přes 94.000 migrantů, do Španělska za stejnou dobu pak na 6500. Dalších 15.528 lidí letos zamířilo po moři do Řecka. Při pokusu přeplout Středozemní moře od ledna zahynulo více než 1500 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek