Nizozemsko se zapojí do práce evropského veřejného žalobce

01.08.2018
Euroskop, čtk

Nizozemsko se stává 21 členskou zemí EU, která se bude podílet na práci Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO). Rozhodnutí Haagu dnes uvítala eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. EPPO bude vyšetřovat a stíhat trestné činy proti finančním zájmům EU, tedy především zneužívání unijních fondů, ale také velké přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty (DPH).

„Čím více zemí se přidá, tím širší bude dosah úřadu a dokážeme zajistit více peněz. Proto vyzývám ostatní členské země, aby se také přidaly k této síti, zásadní pro boj se zpronevěrou a korupcí,“ uvedla Jourová v tiskové zprávě.

Na vzniku úřadu, jehož existenci předpokládají základní unijní smlouvy, se loni na podzim v Lucembursku po rocích vyjednávání o jeho podobě a pravomocích dohodlo 20 zemí bloku.

Je mezi nimi i Česká republika. Poté, co se nyní rozhodlo přistoupit Nizozemsko a vážně o věci uvažuje Malta, zůstávají mimo EPPO například Švédsko, Polsko a Maďarsko.

Lepší koordinace během vyšetřování

Úřad evropského veřejného žalobce bude nezávislým a vysoce specializovaným úřadem veřejné žaloby. Žalobci tohoto úřadu povedou vyšetřování koordinovaně ve všech zúčastněných členských státech, budou si rychle vyměňovat informace a spojí své úsilí za účelem rychlého zmrazení nebo zabavení majetku; pokud to bude nezbytné, požádají i o zatčení osob podezřelých z trestné činnosti.

To vše bude probíhat v souladu se společnou evropskou strategií v oblasti vyšetřování a stíhání.

Úřad evropského veřejného žalobce bude využívat kapacit členských států, sdílet odborné znalosti v takových oblastech, jako je analýza trestné činnosti, daně nebo informační technologie, a zajišťovat hladkou vzájemnou komunikaci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek