Conte: V EU by měl být krizový výbor, který bude řešit migranty

07.08.2018
Euroskop, čtk

V Evropské unii by měl vzniknout krizový výbor, který se v případě potřeby bude zabývat migranty a jejich přerozdělením. V rozhovoru s deník Fatto Quotidiano to uvedl italský premiér Giuseppe Conte. Neměla by se tak opakovat situace z uplynulého víkendu, kdy Conte žádal země EU o pomoc se 450 migranty zachráněnými v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi. Některé státy, například Francie či Španělsko, mu vyhověly, naopak jiné, včetně Česka, to odmítly.

„V úterý jsem napsal druhý dopis (šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudovi) Junckerovi a (předsedovi Evropské rady Donaldu) Tuskovi,“ uvedl Conte. Hovoří v něm o tom, že přerozdělování zachráněných migrantů by se mělo stát „normou“. Navíc by to nemělo záviset na telefonátech mezi státy EU, ale „měl by existovat krizový výbor pod záštitou Evropské komise, který bude mediátorem mezi jednotlivými vládami,“ dodal italský premiér.

Conte se o víkendu obrátil na EU a její jednotlivé členské země se žádostí o řešení situace a o převzetí migrantů. Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko oznámily, že přijmou po 50 uprchlících; Irsko se ujme dvaceti.

Český premiér Andrej Babiš už o víkendu řekl, že Česká republika nepřijme žádného, a totéž oznámily Maďarsko a Rakousko. Všech 450 zachráněných migrantů se vylodilo v sicilském přístavu Pozzallo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek