Evropská komise urguje Bulharsko kvůli trestnímu zákoníku

11.08.2005
Bulharsko musí do konce září přijmout nový trestní zákoník, aby si zabezpečila pozitivní hodnotící zprávu Evropské komise.

Podle bulharské ministryně pro evropské záležitosti Megleny Kuněvové musí země do konce září přijmout nový trestní zákoník, aby si zabezpečila pozitivní hodnotící zprávu Evropské komise. „Nový trestní zákoník musí být předložen bulharskému parlamentu v průběhu několika dní a měl by být schválen nejpozději do konce září,“ uvedla ministryně.

Zákoník je na seznamu legislativy, kterou musí Bulharsko přijmout do listopadu, kdy Evropská komise vydá hodnotící zprávu o pokroku kandidátských zemí v otázce jejich vstupu do Evropské unie.

Bulharské ministerstvo spravedlnosti opakovaně Evropské unii přislíbilo, že země plně implementuje do svého práva závazky, které přijala v rámci kapitoly Spravedlnost a vnitřní záležitosti v rámci přístupových jednání. Podle Evropské komise pro Bulharsko „nejvyšší prioritou“ zůstává reforma soudnictví, která je pro balkánskou zemi klíčová.

Bulharsko spolu s Rumunskem podepsalo přístupovou smlouvu s EU 25.dubna 2005. Vstup obou zemí do unie je naplánován na 1.ledna 2007.

Sdílet tento příspěvek