Salvini: Nezletilí mohou loď se 177 migranty v Katánii opustit

23.08.2018
Euroskop, čtk

„Na palubě této lodi je 29 dětí? Ať se vylodí. Udělal jsem krok vpřed, zatímco zbabělá Evropa mlčí a v Bruselu se spí,“ řekl Salvini na videu zveřejněném na svém facebookovém profilu.

Na loď Diciotti se ve středu vydal prokurátor Luigi Patronaggio. Jeho vyšetřování může podle agentury ANSA vést k obvinění z nezákonného zadržení 177 osob a zatím je vedeno proti neznámému pachateli. Jestliže v jeho středu stane Salvini, bude se záležitostí zabývat speciální ministerský soud. Prokurátor několik státních úřadů včetně resortu vnitra písemně vyzval, aby z lodi nechaly vystoupit přinejmenším nezletilé bez doprovodu.

„Itálie nás kontaktovala v neděli a od té doby se ve spojení s členskými státy snažíme najít rychlé řešení,“ řekla ve středu mluvčí Evropské komise (EK) Tove Ernstová. „Stále jsem s nimi ve spojení. Pokračujeme v práci, aby se lidé mohli vylodit co nejdříve. To je pro EK ten nejdůležitější humanitární imperativ,“ dodala.

Italská média v úterý napsala, že na výzvu Itálie vlažně reagovaly jen Francie a Španělsko. Agentura DPA ve středu informovala, že Berlín váhá, zda migranty přijmout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek