Komise viní dvě firmy z manipulací s ukazateli cen etanolu

30.08.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise (EK) obvinila dva výrobce etanolu, španělskou firmu Abengoa a belgickou Alcogroup, z manipulací s ukazateli cen etanolu. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters. Podle nich EK firmám zřejmě vyměří pokutu v příštím roce.

Komise, která zahájila vyšetřování případu v prosinci 2015, zaslala firmám sdělení o námitkách koncem letošního července. Tato oznámení obvykle obsahují obavy z poškozování hospodářské soutěže.

Obě společnosti se podle zdrojů snaží případ urovnat. Takový postup výrobcům umožňuje přiznat se k provinění oplátkou za snížení pokuty o deset procent, přičemž výše pokuty může být dosáhnout až deseti procent obratu.

Vyšetřována byla rovněž švédská společnost Lantmännen. Ta ale žádné sdělení od komise neobdržela.

Umělé navyšování cen biopaliva

Komise agentuře potvrdila, že výrobcům námitky poslala, blíže se však odmítla vyjádřit. „Jednání o urovnání jsou podle našich pravidel důvěrné, takže věc nemůžeme komentovat,“ napsal mluvčí Ricardo Cardoso v e-mailu.

Komise před třemi lety podniky začala vyšetřovat kvůli podezření, že uzavřely tajnou dohodu, aby mohly ovlivňovat cenové ukazatele pro etanol zveřejňované analytickou společností Platts, a uměle tak zvyšovat ceny tohoto biopaliva.

Taková manipulace by podle komise mohla poškozovat hospodářskou soutěž a snižovat využívání biopaliv jako alternativy k fosilním palivům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek