Ke schválení směrnice o autorských právech vyzvali i filmaři

05.09.2018
Euroskop, čtk

Velká skupina prominentních evropských filmařů využila filmový festival v Benátkách ke zveřejnění výzvy, ve které žádají poslance Evropského parlamentu (EP), aby schválili důležité právní předpisy o autorských právech v digitálním věku. Tzv. Benátská deklarace žádá členy EP, aby schválili navrhovanou směrnici o autorském právu na jednotném digitálním trhu, o které mají hlasovat 12. září. Deklaraci podepsalo 165 filmařů, mezi jinými Mike Leigh, Paolo Sorrentino, Jacques Audiard či László Nemes, uvedl server variety.com.

Filmaři jsou po novinářích další velkou skupinou, která vyzvala poslance ke schválení nové směrnice.

V Benátské deklaraci evropští filmaři upozorňují, že hlasování 12. září je zásadní, protože bude poslední příležitostí ke konečnému přijetí potřebné směrnice před volbami do EP, které se uskuteční v květnu 2019.

„My, audiovizuální autoři, rozhodně potřebujeme, aby tato směrnice byla přijata včas k zajištění svobody projevu a nezávislosti tvůrců a také autorských práv,“ uvádějí filmaři. Nová směrnice podle nich výrazně zlepší jejich pozici v odvětví.

Poplatky za autorská práva

Směrnice má mimo jiné donutit streamovací služby, jako Netflix a Amazon, platit větší poplatky za autorská práva filmovým a televizním režisérům a scénáristům. Zaměřuje se však také na platformy s obsahem vytvářeným uživateli, jako je YouTube.

Vedoucí oddělení Evropské komise pro regulaci komunikačních sítí, obsahu a technologie Roberto Viola v rozhovoru s Variety uvedl, že směrnice poskytne režisérům a scénáristům možnost vyjednat znovu smlouvy podepsané před začátkem digitální éry, které jsou v mnoha případech až 20 let staré. Mnoha filmům by tak internet mohl vdechnout nový život.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek