Předseda Juncker nabídl pravidla k ochraně voleb v EU

12.09.2018
Euroskop, čtk

Evropská komise dnes přijde s novými pravidly, která mají lépe chránit volby v unii před zásahy cizích zemí či soukromých subjektů. Uvedl to dnes ve svém projevu v europarlamentu předseda komise Jean-Claude Juncker. Očekává, že dnešní návrhy rychle podpoří šéfové států a vlád unijních zemí, kteří se příští týden sejdou na neformálním summitu v rakouském Salzburgu.

Komise chce dnešními návrhy zajistit, aby volby do europarlamentu v květnu příštího roku byly svobodné, spravedlivé a bezpečným způsobem zorganizované.

Konkrétní kroky mají zajistit větší transparentnost politické inzerce na internetu a nastavit postihy za neoprávněné využívání osobních dat ve snaze ovlivnit výsledek voleb.

Lepší spolupráce při ochraně osobních údajů

Plány a doporučení unijní exekutivy, o nichž už dříve tento měsíc s novináři hovořila i komisařka pro spravedlnost Věra Jourová, jsou reakcí na skandál se zneužitím osobních dat uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica i na množící se varování ohledně snah Ruska ovlivňovat výsledky voleb v jiných zemích.

Komise tak dnes státy bloku vybízí k lepší spolupráci při odhalování možných hrozeb a k uplatňování unijních pravidel ochrany osobních údajů.

Země by podle EK měly prosazovat, aby politické strany a související nadace a další organizace transparentně zveřejňovaly své výdaje na internetové předvolební kampaně. Komise také doporučuje, aby si úřady, státy i média zajistily dostatečnou ochranu před kybernetickými útoky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek